40 timmar till avresa

Sitter i soffan med laptopen i knät och tittar ut över ett organiserat kaos. Utspritt på mattan ligger saker som ska med till Norge: CD-skivor, böcker, yoga-mattor, kompass... I ett hörn står ett gäng banankartonger med saker som inte ska med till Norge utan packas in i klädkammaren. Som tur väl är ska min bror bo i lägenheten, det förenklar detta ändå ganska stora projekt. Vi har precis kommit tillbaka efter en vända på tippen där vi njutit av glädjen att få kasta fula vita IKEA-möbler i en stor container. Och igår lämnade jag tillbaka en del saker som vänliga vänner lånat ut: datorn och tv:n. Så nu är det tomt här hemma!

Förutom själva packningen är förmodligen (förhoppningsvis) det mesta avklarat som behöver klaras av innan vi åker. Vi har skickat in flyttanmälan till Skatteverket, gått ur A-kassan, köpt flygbiljetter och ordnat med diverse andra praktiska saker. Samt haft ett antal olika små avskedsmiddagar med familj och vänner.

I fredags fick jag ett samtal från Lungmedicin på Nordlandssykehuset i Bodö så på torsdag ska jag dit på intervju för ett 75% vikariat. Mycket intressant!

Åter till packningen.

Maria

  • Slänga saker på tippen
  • Lämna tillbaka dator och tv
  • Säg upp hemförsäkring
  • Sök jobb
  • Ring folkbokföringen

Om hur en dröm kan bli verklighet

Så här innan jag ens har landat i Norge tänkte jag berätta lite om hur det kommer sig att allt det här överhuvudtaget sker.

Sommaren 2006 träffades jag och min tvillingsjäl Richard, som numera inte bara är min tvillingsjäl utan även min pojkvän och sambo. Innan vi träffades hade vi båda två haft lite tankar kring att jobba i Norge på ena eller andra sättet. Att det är stor sjuksköterske-brist i Norge känner kanske de flesta till men de har uppenbarligen inte så gott om psykologer heller! Ju mer vi pratade om det, desto mer kom vi fram till att detta verkligen var något vi ville göra. Och inte bara en vecka eller två heller, utan en längre tid.

Nordnorge är fullt av möjligheter till fjällvandring, skidåkning, kayakpaddling...och det är främst möjligheten att ha nära till magnifikt friluftsliv som lockar oss. Att bo i en mindre stad känns också väldigt lockande, att få slippa Nordstans trängsel ett tag.

Vår ekonomi kommer också att lyfta lite hoppas vi. Ska man verkligen tjäna pengar gör vi dock fel, isåfall bör man bo i Sverige för att undvika de höga norska levnadskostnaderna. Men lönerna är ändå såpass mycket högre att vi räknar med att kunna lägga undan en liten hög med guldmynt!

Åter till sagan:
Efter att ha avslutat sin utbildning satte Richard igång med att söka jobb, vilket ganska snart resulterade i att han blev uppbjuden till Bodö på två intervjuer, flygresa, hotell och allt betalt. Efter ett tag fick vi beskedet att han kunde välja vilket av jobben han ville ha och så var vi på väg! Sedan dess har allt gått väldigt fort. Jag slutade på mitt jobb förra veckan och nu ägnar vi all tid åt att planera och fixa praktiska saker. Själv har jag faktiskt inte något jobb ännu! Jag tänkte unna mig några veckor ledigt för att ha tid att få ordning på vårt nya hem och lära känna staden. Sen ska jag ge mig in i den norska sjukvården!

Sådär, det var bakgrundshistorien! Något förenklad.
Vill du veta mer om Bodö av någon anledning kan du titta in på http://www.visitbodo.com/, med det fantastiska mottot "Töffere enn du tror!".

Åter till packningen.

Maria

Min Norge-historia är påbörjad!

Välkommen till min blogg!

Här kommer jag att berätta om hur det är att flytta utomlands i allmänhet och till Norge i synnerhet. Du kommer att få reda på hur många samtal man egentligen måste ringa till Skatteverket för att lyckas göra en utomlandsflyttanmälan, hur det är att arbeta som sjuksköterska i Norge och hur det är att leva norr om polcirkeln.

Alltså, välkommen till min blogg och mitt äventyr!

Maria

RSS 2.0