Klar för semester

Här sitter jag med datorn istället för att packa...jaja, ska skriva några rader och så sätta igång sen! Imorgon 7:15 sätter jag mig på planet till Oslo och innan dagen är slut är jag (förhoppningsvis) framme i Göteborg. Där har jag ett par dagar och har planerat in så mycket som möjligt av fika och tjejkvällar - åh vad jag saknar er alla goa vänner! Ska passa på att shoppa lite grann också. Sedan blir det födelsedagsfirande, både far och lillebror fyller år, och så ska jag ha lite tid hos mamma också såklart.

På onsdagen blir det dags att sätta sig på ett flygplan igen - då reser jag och pappa till Istanbul! Där ska vi vara några dagar och uppleva basarer, moskéer, palats, turkiska bad...och äta en massa god mat. Det ska bli superspännande!

Allt det här skapar en stor utmaning vad gäller packningen...kan inte direkt släpa runt på en massa tunga väskor runt i Oslo, halva Västsverige och stora Istanbul. Utan det blir light-versionen. Samtidigt kan det ju i början av mars vara både vinter och vår i goda gamla Götet, och det är inte så säket att det är så varmt i Istanbul heller. Så ska man ha med kalas-kläder, och så får man inte ha schampoo eller hudlotion flaskor större än 100 ml i handbagaget...hm! Klurigt värre. Så det är nog bäst jag sätter igång nu, så jag får ordning på det här!

Återkommer med semesterrapport så fort möjlighet finnes!
Kramar från mig

Fyra årstider på en dag (nästan)

Idag har det varit det mesta av väder här i Bodö....på förmiddagen regnade och haglade det. När jag gick ner till stan var det strålande sol och vårvärme. Och nu snöar det i full fart! Jaja, så är det när man bor vid havet norr om polcirkeln!
Den här helgen är min natt-jobbhelg, vilket innebär att jag jobbar tre nätter med start ikväll och stopp måndag morgon. Så idag kämpar jag för att vara ledig, det blir lätt att man går och är trött i förväg liksom. Vilket ju är ganska onödigt. Men jag har städat lite, varit och fikat med Line och handlat lite nya fotoramar. Så är ganska nöjd! Nu ska jag ordna lite middag tills Richard kommer hem. Så ska vi ha en mysig fredagskväll utan att bry oss om att jag ska till jobbet framåt 23-tiden!

Önskar alla en riktigt skön helg!

En skön söndag

Mitt på dagen packade vi ryggsäcken och körde norrut till en av våra favoritplatser: Mjelle! För er som inte vet - Mjelle är en plats där fjället möter havet med en fantastisk strand emellan. Väl ute på stranden gick vi upp emot bergen för att hitta en bra plats att sitta på, och fick plötsligt syn på först två, sedan två till - havsörnar! Helt otroligt! De var inte så värst långt bort heller, de flög längs bergskanten och vi såg dem tydligt. Wow. Äntligen! Bodö har världens största havsörnsbestånd, så vi har bara väntat på att få se några av dem. Och när vi nu väl gjorde det var det precis så fantastiskt som vi trott det skulle vara. Senare såg vi ytterligare en havsörn cirkla högt uppe vid fjälltopparna, och något som förmodligen var falkar.

Nåväl, planen var att vi skulle grilla korv så vi hittade en perfekt plats en bit upp, inntill ett klippblock med utsikt över stranden och havet, och gav oss ut på jakt efter något att elda med! En stund senare hade vi en fin eldstad, och en liten hög med mer eller mindre fuktiga träpinnar och större grenar! Eftersom vi visste att det skulle vara blött och fuktigt hade vi med oss tidningspapper som underlättade det hela. Och efter en del huffande och puffande hade vi minsann en brasa! Ojojoj vad det är kul att elda! Och ojojoj vad gott det är med grillad sojakorv!

Så, bättre kan man knappast ha det. Nu är det söndagkväll och snart en ny vecka. Den innehåller bland annat en kursdag för mig, en kursdag av det lyxigare slaget! Vi ska nämligen på spa och sedan äte ute :) Det ska bli otroligt härligt.

Önskar alla en riktigt bra vecka!

Storm-tankar

Ute är det snöstorm, och jag sitter hemma efter en omgång med vinterkräksjuka. Vaknade igår med fruktansvärd huvudvärk och sedan blev det bara värre med frossa, kallsvett och illamående. Som tur är går ju vinterkräksjuka oftast över lika fort som det kommer så jag mådde bättre redan på kvällen.

Nu när jag har varit hemma och suttit en del vid datorn har jag insett att det pågår en debatt om de svenska sjuksköterskelönerna då Vårdförbundet sitter i förhandlingar om nya avtal. Äntligen är det lite mer uppmärksamhet kring det här. Jag har förstått från vissa diskussionsforum att det på fullaste allvar finns människor som tycker att 18 000 är en helt rimlig lön för en sjuksköterska med treårig högskoleutbildning och ansvar för människors liv. Det är så mycket fel med sjuksköterskors löner att jag inte ens vet var jag ska börja. Jämför man med andra brancher så finner man till exempel att personal på McDonalds tjänar mer. Jämför man innom sjukvården finner man till exempel att undersköterskor, utan högskoleutbildning och utan motsvarande ansvar, tjänar mer i vissa fall och att läkares löner ligger ljusår högre.

Jag blir bara trött. Och förbannad när människor som inte har en aning om vad en sjuksköterskas arbete innebär uttalar sig om vad vi borde ha för lön. Jag undrar om Vårdförbundet kommer att slå näven i bordet (troligen inte) och hur annars någon förändring kommer att ske. En arbetsgivare betalar ju självklart aldrig högre lön än han måste. Och vad ligger egentligen i det måstet? Jo, att han inte får personal om han inte kan erbjuda högre löner. Alltså måste var och en av oss sluta acceptera skam-löner och söka oss till andra arbetsplatser. Så då måste jag se till mig själv:

Min lön här i Norge är 50% högre än den jag hade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Alltså, min grundlön som brukade vara 18 100 kr är nu, omräknad i svenska kronor, ca 27 700 kr. Jag får ut mer i månaden på deltid än jag fick på heltid i Sverige. "Ja men det är ju dyrare att leva i Norge" säger alla. Väldigt få av alla dessa har, vare sig de är svenskar eller norrmänn, bott i bägge länderna. Ja visst är det dyrare här men tro mig, jag har betydligt mycket mer över varje månad än vad jag hade i Göteborg! Dessutom är det en otrolig skön känsla att känna att man är rimligt ersatt för det arbete man gör och det engagemang man lägger ner!

Frågan är - vad ska jag göra när vi väl bestämmer oss för att flytta tillbaka till Sverige? Jag vet egentligen inte ens vad jag vill jobba med, men det är ju än så länge mest sjukhusvärlden som lockar. Vare sig det blir på en neonatal-avdelning eller på akuten, kirurgen eller något annat. Men kan jag verkligen gå ner 10 000 kr i lön? Ska jag igen acceptera en lön som jag inte tycker är OK? Eller ska jag söka mig till kommunal eller privat vård? Jag vet verkligen inte.

För övrigt kan den som är lite nyfiken på mitt jobb kika in på http://www.lillsjon.net/~v9a/dagbok_ume.html, det är en dagbok skriven av en pappa till en liten flicka som vägde 703 g när hon föddes. Där finns både bilder av den lilla tösen och det är väl beskrivet vad det innebär att vara en lite skrott på en intensivvårdsavdelning. Så, vill ni se vad jag gör på dagarna (och kvällarna och nätterna...) kan ni kika där!

Vinter vid Saltfjorden

image31



Ja, vintern har kommit på riktigt sedan ett par veckor tillbaka! Några skidor har vi fortfarande inte lyckats skaffa oss (men har faktiskt varit på G-sport och sett på skidor) men det går fint att vara ute i markerna ändå.








De här bilderna är från två olika söndags-promenader, då vi gick längs fjorden sydost om Bodö. Hoppades lite på att få se havsörn men det blev det inte något med tyvärr!

Annars har det varit mycket jobb det sista. Har haft fyra extrapass de här två veckorna varav två nätter. Så utöver jobbet har jag mest sett till att få tid till att sova, äta och träna ordentligt - och att komma ut i dagsljuset. Så ska man inte underskatta att ta lång frukost, med kaffe och en tidning (till exempel fina Plaza Interiör som kom i posten förra veckan - tack Agneta och Lasse!). Men så har vi också hunnit med att vara hemma hos Line och Rune på tapas-kväll, det var otroligt trevligt!

Igår var det ju fettisdagen, men vi åt våra semlor redan i helgen! När jag kom hem från jobbet på lördagen sov jag på soffan ett par timmar, och vaknade av att Richard tog ut vetebullarna ur ugnen! Han är ju händig på så många sätt den karln! :) Så här fina blev de:

image38


Nu ska jag jobba två nätter och sen är det helg! Hurra vad skönt det ska bli!

Hälsningar till alla!

PS. Emma, jag lovar att vinka men tror tyvärr det är lite väl många höga berg och djupa dalar emellan! :) Önskar dig dock en riktigt fin vecka!

RSS 2.0