Mumsigt äpplemos

Jo jag fick tag på askorbinsyra efter mycket om och men! De har det bakom disken på apoteket visade det sig, så man måste fråga efter det. Kostade en massa pengar, men det var en ganska stor burk som nog räcker till ungefär hur mycket äpplemos som helst då det går åt ungefär 2-3 kryddmått per sats! Det var bra mycket lättare att göra äpplemos än vad jag trodde! Det fanns flera olika sätt i kokboken men jag gjorde det enklaste - varför krångla till det? Jag har inte i något socker alls, det behövs inte för smaken och inte för hållbarheten heller, då jag har fryst in det i små burkar. Hälsosamt och gott! Askorbinsyran är ju en tillsats då förstås, och det har man alltså i för att det inte ska bli missfärgat. Men annars är det bara äpplen! Mums. Ska göra en ny sats imorgon, gjorde inte så mycket första gången eftersom jag inte visste riktigt hur det skulle bli.

Helgen som gick var arbetshelg, men vi hann med en vända på stan som blev riktigt lyckad! Jag köpte mig äntligen ett par nya jeans, och ett par snygga stövlar som funkar till det mesta, både jeans, kjol och klänning. Perfekt! Ett par Ecco, i mjukt, mjukt skinn. Så åt vi god lunch också, på ett nytt mysigt ställe.

Nu på morgonen har jag haft min telefonintervju, jag tror och hoppas att det gick bra. Hon skulle höra av sig i början av nästa vecka - så får vi se då!

Ha en bra tisdag!

Tillsatser och annat

Ja, en kort stund efter att jag skrivit inlägget igår ringde jag mamma och pratade lite med henne. Så då passade jag på att fråga om äpplemos. Och askorbinsyra och citronsyra är ju förstås två helt olika saker. Så nu blir det till att leta i affärerna igen om jag ska få till mitt äpplemos! Mamma tipsade om att apoteket kan ha, så där ska jag leta också! Det är sol i Bodö idag för en gångs skull så det passar bra att ta en promenad och leta ingridienser.

Lite grann på samma tema som ovan vill jag passa på att tipsa om en sajt. Den heter Äkta vara och är skapad av Mats-Eric Nilsson som skrivit boken med samma namn, samt boken Den hemlige kocken som kom ut förra året. Det handlar alltså om tillsatser i mat. Tillsatser som ska förbättra smaken som inte finns där på grund av dåliga råvaror, och tillsatser som får maten att hålla i ett decennium. Sajten är ett bra sätt att lära sig mer om detta! Det är ju en djungel minst sagt men kan man lära sig lite mer så kan man undvika åtminstone något av allt konstigt man stoppar i sig. Jag är övertygad om att man vinner på det i längden.

När jag tipsar om sajter kan jag ju passa på att slå ett slag för Ett klick för skogen! Där kan du göra ett klick varje dag och så bidrar sponsorer till att organisationen kan köpa upp gammal svensk skog som hotas av avverkning.

En riktigt god helg önskar jag!

Jobb på G

Nu har jag en intervju inbokad på tisdag, det känns väldigt bra! Inte för att man som sjuksköterska i Norge behöver vara rädd för att gå arbetslös direkt, men det har varit ett litet vakuum här nu efter att jag fick iväg mina ansökningar och innan någon hörde av sig. Det har inte direkt dykt upp några nya jobb att söka heller så det har stått lite stilla. Men nu, en intervju via telefon inbokad. Det var en trevlig chef, och det är angående ett vikariat på en gyn-avdelning. Helt nytt för mig, men känns både spännande och intressant. Dessutom är det på 95% vilket är en klar fördel. Vi får se hur det blir!

Ikväll ska vi försöka få ordnat vinterdäck till min cykel. Jag hade aldrig ens tänkt på att man kan ha det, men Richard ordnade det till sin cykel förra året och det var otroligt bra. Han cyklade hela vintern på både blankis och i snömodd. Jag cyklar definitivt hellre än jag kör bil vilket väder det än är förutom storm. Skrapa rutorna och sätta sig i en iskall bil för att köra ett par kilometer eller vad det nu kan vara, nej då klär jag hellre på mig ordentligt och får lite frisk luft på köpet. Så jag hoppas de har några ordentliga dubbdäck till min modell.

Imorgon har jag tänkt koka äpplemos för första gången i mitt liv. Det har varit en massa äpplen i vår ekologiska leverans och vi hinner inte riktigt med att äta upp dem, så då kom vi på att äpplemos är ju gott! Man ska ha askorbinsyra i enligt min kokbok, det är för att det inte ska bli brunt förstår jag det som, och i min norska matbutik fanns det något som heter Sitronsyre. Är det samma sak? Någon som vet? Askorbinsyra är ju C-vitamin, och det står på förpacknigen med sitronsyre att det används bla till sylt. Så jag tänkte att det borde funka...hm, kan bli spännande!

Valdag med stort V





Idag eller rättare sagt inatt smäller det. Jag tror väl förvisso inte att de amerikanska röstnings-mackapärerna äter upp de som röstar men helt klart har USA ett val-system som känns komplicerat och ganska odemokratiskt. Förhoppningsvis kan man få ett resultat (som är korrekt och inte fuskat med) inatt och vi slipper cirkusen det skulle kunna bli.

Vad gäller kandidaterna vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Jag har en känsla av att vi här i Europa får en ganska felaktig bild i våra medier av de båda männen, den europeiska mediebilden av Obama har varit stort sett odelat positiv och det har också varit han som fått den största uppmärksamheten. Jag tror vi i Europa ska vara försiktiga med att låtsas som att vi vet vad som försigår "där borta", vi hade med största sannolikhet haft en mer nyanserad bild om vi varit på plats.

Jag är ett stort fan av komikern Tina Fey och hennes Sarah Palin imitationer är helt underbara. Dock lämnar de något av en sur eftersmak som jag tror beror på att det känns så typiskt att det är den enda kvinnan i sammanhanget som blir så oerhört hårt driven med. Efter att ha sett en del intervjuer med mrs Palin her self så har jag dock insett att det är inte det som är problemet. Problemet är att den enda kvinnan i sammanhanget är inte speciellt vare sig klok, kunnig eller påläst. Hon blir därmed ganska tacksam att driva med. Men det är väl så att det var viktigare att hon var någon att identifiera sig med, en "vanlig" människa, en motpol till Obamas intellektuella retorik.




I vilket fall som helst så vill ju jag att Obama vinner inatt, det är jag ganska säker på trots allt. Han är helt klart en otroligt speciell människa. Så karismatisk, och så stark. Han har en otrolig förmåga att påverka och beröra. Jag menar, här sitter jag på andra sidan havet och får tårar i ögonen bara han öppnar munnen i ett kort klipp i en nyhetssändning! Det är lätt att ryckas med och känna att den här mannen, han skulle verkligen kunna göra ett bra jobb och ställa saker till rätta igen. Men samtidigt är det något skrämmande med en så strategisk och just karismatisk man. Och dessutom är ju frågan vilken möjlighet någon av de här två har att faktiskt göra ett bra jobb, i den soppa som amerikansk politik är nu. Jag menar hallå, tänk att ta över efter Bush! Otacksamt jobb tänker jag.
Jaja, om något dygn sådär vet vi mer om det. Ha en trevlig tisdag!

Helg-besök

I fredags morse for jag iväg till jobbet på medarbetarsamtal och hann hem precis i tid för att möta pappa och minsta brorsan Daniel på flygplatsen! De lämnade sina väskor här och gick en kort husesyn innan vi promenerade ner på byn för att få oss lite lunch. Mätta och belåtna gick vi förbi räk-båtarna på vägen hem och fick köpt oss lite smaskig kvällsmat.
Det blev en lugn eftermiddag och kväll med kortspel, räkor och film. Vi såg den nya Indiana Jones filmen - the Kingdom of the Crystal Skull! Kan helt klart rekommenderas, det var riktigt bra underhållning.

Lördag morgon sken solen försiktigt mellan molnen och vi packade in oss alla fyra i Skruttmobilen och körde mot Mjelle! Där blev det eldning och korvgrillning. Och så fick vi se ett par havsörnar! Efter att ha fått oss kaffe och varm saft började det skymma och vi körde hemåt igen.
Kvällen hemma bjöd på brasa i kaminen och spagetti med köttfärssås och vitlöksbröd. Senare såg vi en film till (vad bättre sätt finns det egentligen att spendera höstkvällar på när vinden viner runt knuten?), pingvinfilmen Happy Feet! Det var en söt film med en hel del moraliserande budskap, men även en hel del underhållande show.

När vi vaknade på söndagen var vi glada att vi hade fått ett par dagar med uppehåll och kunnat njuta av den nord-norska naturen, för då smattrade hagel och regn mot rutorna och träden såg ut som om de skulle ryckas upp med rötterna av vinden. Vi spelade lite kort, och Richard bjöd på fin-lunch med sin hemmalagade ärtsoppa och smaskiga pannkakor. Sedan var det dags att vinka av familjen på flygplatsen igen och tacka för den här gången! Det blev en otroligt lugn och skön helg, och så härligt att bara få umgås lite i lugn och ro. Känns lite märkligt att det förmodligen är sista gången vi har folk på besök här uppe, och som Richard påpekade när vi var ute på Mjelle var det eventuellt sista gången vi var där. Eller, självklart kan vi ju åka dit även efter vi har flyttat härifrån men det blir ju inte så ofta då direkt!

På vägen hem var de två dessutom förbi det huset nere på Östlandet som vi gärna vill hyra. Så nu har vi fått lite rapporter, och ska få bilder senare idag förhoppningsvis. Det lät på mannen som hyr ut det som att vi står först på listan, så nu ska vi bara se lite på bilderna och bestämma oss. Kanske har vi ett nytt hem innan veckan är slut :)
Nä, nu får jag se till att komma i ordning här och sticka iväg till affären. Sedan är det dags för jobbet. Ikväll och imorgon kväll. Sen är jag ledig tills på lördag som det ser ut nu.
Ha en skön måndag!

RSS 2.0