Kabel-tv del 2

Nästa episod i kabel-tv följetongen:
I detta nu har inte bara en utan två tekniker varit här i över två timmar. De började med att snoka runt i trädgården och kom så in för att berätta att de skulle dra en kabel från skåpet i yttre hörnet i trädgården och in till huset. Kabeln skulle vi gräva ner själva. "Det har de väl talat om för er?" Eh, nej... Trodde att installation betydde installation och inte "Vi gör halva jobbet - du gör resten". Well well, ett litet problem i sammanhanget. Jag knackade på hos grannarna för att höra om det inte var så att de har dragit en kabel fram till huset? Och det hade de, men det måste tydligen vara en kabel till varje lägenhet. Så det blir till att gräva upp gräsmattan - till sommaren antar jag? Just nu är det iaf rätt hårt i marken kan jag tänka mig.
Jaja, nu verkar det snart vara klart, det börjar iaf vara kanaler på tv:n ser jag! Hurra! Såg på vår beställningskvittering att vi beställde paketet den 28 augusti, så Canal Digital klarade sig under tremånaders-gränsen med ett ohoj! Deras kundtjänst får dock underkänt, och så får deras leveranstider. Som ett exempel på "kundtjänsten": på sin hemsida uppger de att de svarar på e-post samma dag eller som senast nästa arbetsdag. Det tog väl en vecka tror jag innan vi fick svar? Och svaret var inte ens ett svar, utan en uppmaning att ringa till kundtjänst... Det låter som att vi är riktigt krångliga, men vi är ju bara nya kunder som beställt kabel-tv?
De killarna som varit här idag har jag iaf inget att klaga på, trevliga och har ordnat allt med "boxen", kanalsökning osv. De till och med städade upp efter sig! :)
Nu är det dags för mig att gå till jobbet, så kanalerna får jag utforska imorgon. Vi har bland annat fått svenska kanaler, SVT 1&2 och TV4. Lite kul!
God tisdagskväll på er!

Fotboll, kabel-tv och sludd

Ja, hur gick det nu då i EM-kvalet i onsdags? De flesta vet väl som Elin hur det gick för Sverige men inte hur det gick för Norge (tveksamt hur många utanför landets gränser som bryr sig). Jo, Norge gjorde det de skulle och vann över Malta, men fick ändå gå hem med svansen mellan benen eftersom Turkiet slog Bosnien med 1-0 och därmed snuvade norrmännen på slutspelsplatsen! Alltså, Sverige spelar EM nästa år men inte Norge. Inte heller England, vilket kanske var den mest underhållande nyheten för kvällen! England lever enligt mig (fotbollsmässig alltså...) bara på traditioner och fornstora dagar. Ser hellre Kroatien spela Balkan-boll i EM!

Idag är det måndag och jag ska snart knata iväg till sjukhuset för att jobba. Dagen i övrigt har gått åt till att vänta på en tekniker från Canal Digital (nej förlåt, från den montörsfirma de anlitar...) som aldrig dök upp. Denna följetong började med att vi beställde kabel-tv för ca tre månader sedan och hur den slutar det vet ingen. Jag vet bara att jag börjar bli rätt så förbannat trött på det hela vilket jag är ganska säker på att jag förmedlade till den stackars kundtjänst-människa jag fick tag på då jag inte fick tag på teknikern ifråga. Jaja, fick en ny tid imorgon, fortsättning följer...

Fotboll mm

Dagens drama: EM-kval! Både Norge och Sverige ska som bekant idag göra vad de kan för att få spela EM nästa sommar, men måste även ställa hoppet till andra nationer. Sverige ska möta Lettland, som borde vara ett lätt land (my God that´s funny...) men vi har sett det förut och tar inget för givet. Dock ska även Spanien bli slagna av Nord-Irland hemma för att svenskarna inte ska få vara med och leka nästa år. Vi får väl se, inget är som bekant säkert förrän det är klart!
Norge hänger lite mer löst. Först måste de slå Malta, vilket rent teoretiskt borde gå som en dans (citat från Aftenposten: Nasjonen er nummer 137 på FIFA-rankigen , og har fattige tre seire på 81 EM-kvalifiseringskamper gjennom tidene.). Men, Turkiet har ett poäng mer än Norge och det blir alltså de som går vidare oavsett hur Norge klarar sig mot Malta - såvida de inte förlorar mot Bosnien ikväll. Förvirrande? Japp, men det hela kommer vara klart som korvspad när kvällen är slut!
En liten lokalpatriotisk kommentar till i detta helt oväntade blogginlägg om fotboll (!?): i förra veckan jublade hela byn när Bodø/Glimt kvalade sig upp till eliteserien! Wohoo! Well done.

Annat i norska medier: fyra kommuner här i Nordland har placerat 450 miljoner av kommunernas framtida intäkter i amerikanska högrisk värdepapper. De riskerar nu förlora ca 900 miljoner. Fast vad vet jag, kanske är det inte så intressant för svenskar i Sverige. Men det faktum att det finns en kommun i Norge som heter Hattfjelldal kanske kan underhålla en eller annan? :) Jag undrar om det bor hattifnattar där (uppenbarligen inte särskilt ekonomiskt smarta hattifnattar isåfall).

Well, nu har jag babblat nog! Trevlig fotbollskväll till er alla!

Min nya Bergans-jacka!

image30

Bild från http://www.bergans.no

Regn och regn och regn...

Så var det helg igen, och eftersom jag jobbade förra helgen är det så otroligt skönt! Två dagar ledigt, tillsammans med mannen i mitt liv, det är stor lycka det! Idag, och även förra lördagen, har vi spenderat en hel del pengar. Vinter i Bodø med allt vad det innebär av snö, regn, sludd (norsk för snöblandat regn), vind och kyla kräver sin utrustning! Så nu har vi både nya vinterskor och vinterjackor bägge två, plus lite annat kul som jeans och tröjor. Det är skönt att känna att man har lite mer pengar över varje månad, så att man kan köpa bra kvalitet och det man vill ha, utan att se allt för mycket på priset.

Imorgon blir det eventuellt en tur ned på byen för spelning med Ash! Det ser dock ut som att biljetterna har gått som smör i solen (eller kanske som snö i regnet...) så vi får se om det går att köpa i dörren som vi tänkt oss. Skulle vara kul att komma ut lite, ingen av oss har haft så mycket energi över till det sista tiden.

Oavsett hur det blir på kvällen ska vi göra vad vi kan för att komma ut i skogen en vända imorgon förmiddag, innan solen börjar gå ner! Vädret de sista dagarna har varit piss rent ut sagt, med ett par plusgrader och regn. Den vackra snön regnar bort och gatorna, som varit belagda med packad snö och is, är nu glashala. Men ut i dagsljuset måste man! Annars möglar man snart inomhus.

På jobbet har det varit en bra men lång vecka. Det är lite lugnare nu, vi har haft 9-10 patienter. "Officiellt" har vi 10 platser på avdelningen, och under den senaste hektiska perioden hade vi under någon dryg vecka 15-16 patienter varav flera var svårt sjuka och låg på respirator eller CPAP. Visst trivs jag bra när det är fullt fart på jobbet, men det är trist när man hela tiden bara har tid att göra det absolut nödvändigaste. Det är så mycket bättre när man har tid att sitta ner med mammorna till barnen man har hand om, prata med dem och låta dem ställa frågor. Det är ju så det ska vara!

Önskar er alla en trevlig lördagskväll (vare sig ni skall vara utklädda eller inte)!

Mamma och jag!

image29

Ett vintrigt Bodø

image27


image28

Ett halvår i Bodø

Nu, eller rättare sagt i fredags, har vi varit i Bodø i ett helt halvår! Och vilket halvår sen. Så otroligt intensivt, så fullt av intryck och upplevelser, framgångar och motgångar.

De första veckorna, då vi lärde oss hitta i byn och varken hade cyklar eller bil utan gick överallt. Vi krånglade med flyttregistrering, norska personnummer och bankkonton. Richard började vänja sig vid att kalla sig psykolog och jag var på två anställningsintervjuer, varav den ena gav mig mitt drömjobb helt utan att jag ens sökt det.

Sedan en period av intensivt arbete, med mycket nytt för oss båda med jobb, språk och allt annt med för den delen. Vi sov nästan 12 timmar om dygnet trots att det var ljust dygnet runt. Större delen av vår vakna fritid gick åt till att jaga ny lägenhet, och förstås åt att upptäcka fjällen och naturen i närområdet. Vi åkte på en weekendresa till Riksgränsen och hade familjebesök.

Så äntligen flytt till ny lägenhet! Allt, precis allt, skulle införskaffas: kylskåp, tvättmaskin, säng, köksgeråd... och varken telefon eller tv-antenn fanns indraget. Vi fick besök av både familj och vänner, och det var så gott! Klurigt med bara halvt möblerat lägenhet, men vi fick visa vår nya hemstad och vårt nya liv!

Vi begav oss på tågresa genom hela Norge och fick ett par intensiva veckor med familj och vänner i väst-Sverige innan vi packade vår skruttmobil full med möbler och tillhörigheter och körde norrut i ganska många timmar! Så kom en ganska tung period, då vi inte visste när vi skulle få träffa familj och vänner igen och mitt vikariat hängde löst i besparingstider på sjukhuset.

Med lite säkrare tillvaro (dvs förlängt vik och ledigt över jul...) började bitarna falla på plats. Vi tog till vara på hösten så mycket som gick med fjällturer och utflykter trots regn och blåst, bland annat med en weekendtur till Lofoten. Vi fick ordning på lägenheten och började trivas allt bättre! Ett besök av mamma lyste upp i höstrusket och bredband/fast telefoni gjorde susen för humöret!

Och nu är vintern plötsligt här, med snö, kyla, blå himmel och blått hav. Vi får väl se om det varar eller om vi är tillbaka till 10 plusgrader och regn strax, men det är så vackert!

Så, allt gott till alla er!
Kramar Maria

Mamma-besök

Äntligen har jag fått ha mamma här hos mig! Tänk vilken lycka. Att flytta så långt bort har ju några trista sidor, att vara långt från mamma är en av dem, men samtidigt är det ju underbart att få rå om henne i flera dagar när hon väl är här! Och så stolt jag blev när jag fick visa hur fint vi har fått det, vår fina lägenhet och vårt liv här.

Jag och mamma blev sittande efter frukosten på fredagen och bara pratade. Jag visade alla våra bilder från de här månaderna också, och rätt vad det var hade hela förmiddagen gått! Sedan promenerade vi ner till centrum så att hon fick se hur Bodö ser ut. Vi gick ner till hamnen och tittade på båtarna och det vackra klara vattnet. Så köpte vi en ordentlig laddning färska räkor direkt från fiskebåten som smakade fantastiskt gott senare på kvällen!

Natten mot lördag vaknade jag en stund efter midnatt av en obehaglig känsla i magen. Det var ovästen utanför, en speciell sorts oväsen som jag kände igen någonstans långt bak i minnet. Ljudet av flera stora bilar som går på tomgång, rop och stoj. Jag kände igen det från en decembermorgon i Alingsås för många år sedan då hela huset i andra änden av kvarteret brann ned. På en halv sekund var jag klarvaken och studsade upp till fönstret. Blåljus, brandmän, poliser, ambulanser, rök, rök, rök. Det hade inte gått många sekunder till förrän jag var ute på gatan. Det var huset bredvid vårt som brann, ett stort trähus där det hade börjat brinna på andra våningen. Vi gick ganska snart in igen, efter att vi fått reda på att alla som bodde i huset hade klarat sig ut oskadda. Men så mycket sömn blev det inte den natten. Det tog lång tid innan brandmännen fick kontroll på elden, och det brann ordentligt under lång tid. Stora flammor slog ut från både fönster och tak. Vi hade brandbilarna rätt utanför sovrumsfönstret så även efter de fått elden under kontroll och vi försökte sova var det ordentligt med oväsen.

Så det blev en annorlunda lördag, vi var ordentligt trötta alla tre och ganska tagna av nattens tragik så nära innpå. Men vi fick en ganska mysig dag ändå, med lunch nere på stan och en liten utflykt upp på Rönvikfjellet. Där såg vi ut över stan och mamma fick se en god del av de vackra omgivningarna! TIll och med Lofoten kikade fram i horisonten, och Hurtigruten var på väg norrut förbi Landegode.

Söndagen blev en lugn och skön dag, vi hade tänkt oss en lite längre utflykt men vädret var inte direkt inbjudande - två plusgrader och snöblandat regn i stora mängder. Så det blev en mysig innedag med levande ljus, te och film istället! Inte så dumt.

Nu är mamma på väg mot Oslo med flyget och vi är tillbaka i vardagen. Det var en välkommen paus att ha henne här några dagar!

Sushi Go Round


RSS 2.0