Jul, jul, strålande jul

Då är jag tillbaka igen efter ett helt oplanerat uppehåll! Jag har alltså inte fullständigt fastnat framför kabel-tv:n och jag är inte fortfarande ute och gräver ner kabeln (den ligger fortfarande på gräset...), det har helt enkelt inte funnits någon energi till att blogga i vintermörkret. Men nu känns det bra att så här på årets sista dag sammanfatta lite vad som hände i årets sista månad!

December 2007 hade högst medeltemperatur på 35 år här i Nord-Norge, skriver Avisa Nordland om idag (eller, faktiskt skriver de 25 år men anger sedan 1972 som årtal...) Jag kan ju beskriva lite vad det innebär i verkligheten! Det innebär mörker, mörker, mörker. Veckorna före jul var otroligt tunga. Vadå, det blir väl inte mörkare för att det är milt, kanske du undrar? Jodå, för all snö smälter bort, och molnen ligger så tunga och kompakta att de hindrar varje liten solstråle som skulle kunna vilja dyka upp bakom bergen att tränga igenom. Mörkt är det ju i december i vilket fall som helst, solen tar sig knappt över horisonten, men är det kallt och klart och snö så blir det en annan upplevelse än vad det blev i år. Tro mig, jag har kollat med kollegor som har mångårig erfarenhet av mörketiden! :)

Vi gjorde vad vi kunde för att uppbåda lite julstämning! Oslo Gospels julskivor, adventsljusstake, julklappsinslagning och faktiskt även en helt äkta julgran som fortfarande står och lyser upp sitt hörn av vardagsrummet. 7:e december var det julfest med hela barnavdelningen, som vi var med på båda två! Först samlades vi från nyfött-sektionen hemma hos Line och Rune, där vi drack glögg och hade trevligt innan vi tog oss bort till lokalen där själva julfesten var. Det blev en trevlig kväll med en massa mat och lite spexande! Kul att få träffa sina kollegor utanför jobbet (och i finkläder istället för vita scrubs...)!

Till slut, målet som vi kämpat mot hela den mörka månaden. 21:e december, dags att resa söderut! Alla julklapparna inpackade och nerpackade! Kvällen innan var jag på jobbet och fick en inte så liten knut i magen när jag såg på nätet att Gardemoen (flygplatsen i Oslo) var mer eller mindre stängd på grund av dimma och kyla. Kris och panik! Nåväl, vi tog oss till Bodö lufthavn i god tid på fredagsmorgonen och fick beskedet att planet skulle gå men uppemot en och en halv timme försenat. Det var inte något problem för oss eftersom vi hade väldigt gott om tid i Oslo så det kändes bra! Så efter en längre stunds väntan såg vi "vårt" plan landa och hur de sedan mer eller mindre slängde ut resenärerna för att göra plats för oss och få iväg oss så snart som möjligt! Den skånska kaptenen försökte hjälpa till att skynda på boardingen genom att upprepa i högtarna "När du funnit ditt säte, ta ett kliv in från mittgången så att du lämnar plats för andra passagerare", med tveksam effekt. Norrmän förstår inte skånska så där väldigt bra, och kanske är det så att oavsett om man förstår beskedet eller inte så måste vissa stå i mittgången och fundera över på om de ska ha halsduken uppe vid väskan eller vid sätet.

Nåväl, snabbt som tusan var vi upp i luften! En stund senare kom vi upp på andra sidan molnen och fick se solen! Vilken otroligt underbar känsla! Det går inte att beskriva. Det var som att hjärtat skulle explodera.
Vi landade på Gardemoen och tog Flytoget in till Oslo där det var hur kallt som helst! Vi fann ett mysigt lunchställe och fick i oss lite mat. Sedan hade vi ganska så många timmar till innan tåget skulle gå, så vi köpte med oss varsin kaffe (mest för värmens skull...) och tog en promenad ner mot vattnet och Aker brygga, där vi hittade en mysig julmarknad som vi strosade runt på en stund! Sen letade vi upp en butik jag läst om på nätet med ekologiska och rättvisemärkta varor där vi handlade lite av varje. Bl a varma vantar till mig, det behövdes i kalla Oslo!

Efter några timmar på tåget klev vi av i Göteborg där vi blev hämtade av Richards mamma och syster. Sedan bar det av ut till Knippla!

Efter en natts otroligt god sömn var det skönt att vakna ute på ön, med havet utanför fönstret och långt mycket mer dagsljus än vi blivit vana med. Lördagen ägnades åt att baka de traditionella Knippla-kakorna, som bakas i vedeldad ugn! Det var spännande att få lära sig de olika stegen i processen, hur degen ska knådas, hur det gäller att elda så att lågorna slickar taket i ugnen över plåten där kakorna ligger, och hur man snurrar på kakorna på plåten så att de får jämn fin färg. Slow-food kan man lugnt säga, helt fantastiskt vilken semesterkänsla det gav!

Söndagen var julafton med Richards del av familjen. Vi åkte över till Hälsö och gick en lång promenad med glöggpaus på en brygga innan vi åkte tillbaka hem där det blev smaskig torskrygg till lunch! Så småningom blev det julklappsutdelning och julmat. Det eldades i kaminen, åts choklad och var helt enkelt ett lugnt, mysigt julfirande!

På julaftonens morgon bar det av mot Göteborg i Richards föräldrars bil som de lånat ut till oss. Vi hämtade upp min faster och kusin i Tynnered, och brorsan i Kortedala. En stund senare var vi på plats hela klanen Nordin i Stenkullen! Det blev en riktigt smaskig jul-lunch med lite fräscha vegetariska och veganska inslag utöver den vanliga visan med skinka och korv. Kaffe och efterrätt framför Kalle Anka, och sen fick Richard och jag äran att slå de yngsta av bröderna i en skön julaftons ute-innebandymatch! Sedan öppnades det julklappar, åts tomtegröt och tittades på Karl-Bertil. Och så fick vi inviga julklapps-pinigsbordet med en turnering som vanns av Richard efter att han slagit Samuel i finalen.

På juldagens morgon tog vi med oss brorsan och körde norrut till Vänersborg där det blev julfirande nr 3, den här gången tillsammans med mamma med sambo! Återigen ett förstklassigt julbord, med mammas mumsiga Jansson som höjdpunkt. En promenad ned till Vänern i regnet, och så lite fler julklappar...låter kanske lite som att vi upprepat oss i tre dagar men, huvudsaken för oss var ju trots allt att få träffa alla i vår stora familj!

Sent på juldagskvällen kom vi fram till Lilla Varholmen efter att ha släppt av Lukas i Kortedala, bara för att upptäcka att den färja vi tänkt ta inte skulle gå. Vilket betydde att vi fick vänta en lång stund och dessutom missade vår nästa färja. Men vi hann däremot med en av de färjorna som kör runt mellan alla nord-öarna och avslutar turen på Knippla. Så vi fick oss en liten blåsig sight-seeing vilket i vilket fall som helst var bättre än att sitta vid färjeläget och uggla!

Onsdagen vinkade vi hejdå till Richards syster som skulle åka norrut till sin pojkvän, och sen hade vi en riktigt lat dag. Vilade upp oss ordentligt efter allt kalasande! För på torsdagen var det dags att åka vidare. Vi åt lunch och fikade med några kursare till Richard, och åkte ut till Elin och Andreas där sedan ett helt gäng av goa vänner dök upp! Ett riktigt mellandagsknytkalas blev det, och det var så himla kul att träffa alla!

Vi övernattade hos Elin och Andreas, och tidigt, tidigt på fredagsmorgonen körde Andreas oss till tåget (tack igen!). Och så var vi på väg hemåt igen, efter en otroligt intensiv vecka. Trötta, nöjda och lite melankoliska. Det var så skönt att få träffa både familj och vänner igen, men samtidigt blev det så intensivt alltsammans att det ibland nästan kändes som att vi bara tog farväl av alla!
Det blev en lång resdag utan missöden, med sushi (det finns ingen sushi här i Bodö...) och shopping i Oslo. Det var skönt att låsa upp ytterdörren och vara hemma!

Den gladaste överraskningen var nog att det redan blivit så mycket ljusare! Det "vände" ju som bekant vid vintersolståndet en 22:a, men vi trodde att det skulle dröja länge innan vi märkte något av det. Det har gjort sitt till att det är ett högtryck med någon minusgrad och klar himmel, men det är definitivt märkbart ljusare! Hurra! :)

Nu är det nyårsafton och snart dags för ett nytt år. Vi ska äta lite supé här hemma så småningom, med sparrissoppa, räkfrossa och chokladmousse med fruktsallad, innan jag går till jobbet vid 22.30-tiden.
Önskar er alla ett gott, fridfullt, innehållsrikt, och spännande 2008!

Kramar Maria

RSS 2.0