Førsta helgen i Norge

Ja, så var det redan ett par dagar sen jag skrev senast och oj vad det kænns længe sedan! Mycket har hunnit hænda sedan dess och hær kommer en berættelse om lite av det.

Arbete
Richard arbetar sin tredje dag idag och trivs vældigt bra på jobbet. Psykiatrin i Norge verkar vara fantastiskt vælfungerande jæmført med i Sverige, hær finns gott om resurser och det verkar vara ett spænnande arbete de utfør.
Sjælv var jag ju på intervju på lungmedicin i torsdags och det verkade lovande. De skulle høra av sig sa de så får væl hoppas att de ringer nu i veckan! Så att man får besked. Annars ær det ganska skønt att passa på att leka hemmafru med allt vad det innebær. Kænner mig ganska mycket som turist fortfarande, traskar runt hær i centrum med karta och lær mig hitta!

Bo i Norge
I fredags var vi på Skatteverket och registrerade oss som inflyttade samt fyllde i ansøkan om skattekort. Så snart får vi brevlådan norska ID-nummer och besked om hur mycket skatt vi ska betala! Enligt ryktet har man skattelættnad de førsta åren man bor i Norge så vi ær rætt nyfikna på hur det blir!

Efter vi hade varit på Skatteverket traskade vi ner till hamnen, och dær køpte vi færska rækor direkt från fiskaren! Inte var det dyrt heller, 120 kr/kg før pinfærska rækor. Supergott!

Norskan kan vara ganska klurig emellanåt, men oftast går det bra! Har børjat slænga mig med lite "svorsk" också, bara man byter ut a i slutet av ord mot e så låter det ganska norskt! :)

I søndags hade vi tænkt handla lite, gå och kika på ny dator bland annat, men då visade det sig att i Norge ær allt, precis allt, stængt på søndagar! Æven det stora køpcentret (a la Backaplan) i nærheten av oss och mataffærer. Det går inte heller några bussar. Så nu vet vi det! Vi promenerade en svæng nere i hamnen i solskenet och det  var det fler som gjorde, så det ær tydligen sånt man gør på søndagar!

Gå på tur
I lørdags gick på vår førsta tur, upp på Rønviksfjellet! Dæruppe ser man hela stan, havet och fjællen runt omkring. Otroligt vackert! Vi satte dæruppe en bra stund och fikade lite. Sedan vandrade vi hemåt igen genom fjællbjørkskog och ljungbuskar. Nu ska jag førsøka få tag på en bra karta så att vi kan fortsætta utforska tur-lederna kring stan. Innan vi tar længre turer behøver vi inførskaffa lite prylar, som ett tælt till exempel!

Oj oj, klockan går. Dax att sluta før den hær gången!

Maria

Kommentarer
Postat av: Linda

Hej Maria,

Hittade hit genom Elins blogg. Det låter som att ni har ett riktigt spännande äventyr på gång! Lycka till med jobbsökandet och allt i er nya stad.

Kram

2007-05-07 @ 16:44:05
Postat av: Elin

Hallo!

Låter ju riktigt härligt där uppe, med naturen så tätt inpå!

Hehe, svorsk är ett kul språk! Ska bli kul att höra er prata i augusti! :) Inte bara att byta ut a mot e, utan vid vissa ord får du flytta a längst fram i ordet gurka --> agurk :)

KRAM PÅ ER!

2007-05-07 @ 19:22:26
URL: http://elinapelina.blogg.se
Postat av: Heidi

Hei...!
Alt bra med dere? hihi...! Kommer bli många promenader på er fram över, låter härligt...! Kanske det är lika fint här på Bomlö som upe i Bödo. :)
Kram

2007-05-08 @ 20:43:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0